Den som jobbar med fastighetsförvaltning kan säkerligen vittna om att det finns en mycket stor bredd av arbetsuppgifter. Ibland kan det rentav kännas för mycket, och tiden det tar att växla mellan olika typer av uppgifter kan kännas lång. Den som redan har kompetensen, men som vill optimera arbetsdagarna, kan öva på att lägga upp arbetsdagarna på ett bättre sätt. Här ger vi ett par tips på hur arbetet kan skötas smidigare.
Förbättra kommunikationsförmågan
Termen ”kommunikation” är bred, och det finns en del saker man kan göra för att optimera arbetsflödet i området. Till exempel kan det vara en stor tidssparare att ordna mallar för allting. Det gör helt enkelt att du slipper göra om vissa saker om och om igen.
Skjut inte upp på saker
Visst, det är viktigt i de allra flesta branscher att man inte skjuter upp på sina arbetsuppgifter. För den som jobbar med fastighetsförvaltning är det dock kanske viktigare än normalt. Med tanke på att arbetet ofta handlar om många små arbetsuppgifter, så byggs arbetsbördan på snabbt. Se till att få saker gjorda. Med erfarenheten kommer en förmåga att prioritera rätt arbetsuppgifter, och i vilken ordning de skall göras.
Håll dig uppdaterad
Även det här är viktigt inom de allra flesta branscher, givetvis. Vill man bli duktig på det man gör finns det vissa förväntningar på att man följer utvecklingen i fastighetsförvaltning-branschen. Det här kan till exempel göras genom olika mässor, seminarier och genom att läsa branschtidningar och relaterade nyheter.
Gör upp långsiktiga planer
Det kan tyckas självklart, men kanske skulle du bli förvånad över att det är ganska många inom fastighetsförvaltning som inte göra detta. Visst kan man ha en plan, men en fast strategi, där man faktiskt vidtar åtgärder utefter planen, är det många som saknar. Det här är ett sätt att effektivisera driften och förvaltningen av en fastighet.
Bemästra alla delar
Fastighetsförvaltning är brett. Det finns såväl mer juridiska som tekniska aspekter av arbetet. Erfarna förvaltare har god inblick i verksamhetens alla delar. Det kan också vara gott att se på kommunikation och samordning som egna delar av jobbet. Skillnaden mellan god och bristfällig samordning kan innebära enorma skillnader.
Den som arbetar som fastighetsförvaltare har ett affärsmässigt ansvar för verksamheten. Att kunderna är nöjda och att fastighetens ekonomi utvecklas enligt planerna kräver kompetens och allt som oftast ganska hårt arbete. Dessutom behöver man ha god koll på regler, förordningar och lagar.